ÖVRIGA DJUR PÅ GÅRDEN

Fler djur samsas med hästarna och fåren på Husebacken. De är härliga att ha omkring och bidrar till en lugn och harmonisk stämning. Du kan läsa mer om dem här nedan och se några bilder.

ÅSNOR


ISAK, F 1997, ÅSNA, MÖRKBRUN

Vår kära åsna Isak inköptes när han var två år för att vakta fåren mot vargen! En beprövad metod i Canada och öststaterna. Men Isak var rädd för fåren och vice versa, så han fick flytta till hästhagen i stället efter en tid. Isak är en mycket social åsna, kommer alltid fram i hagen och vill hälsa. Han är inriden och används ibland till ridning. Vi har också ambitionen att köra in honom. Isak är ibland med på ponnyridning och är då ett populärt inslag.

Isak är flitigt anlitad vid julspel i kyrkorna häromkring. I dessa sammanhang umgås han med kameler och dromedarer från Myckleby Nedergård på Orust. Han är trygg och säker att ha med ute i olika sammanhang och han älskar att bli klappad av barn.
Ibland är Isak på åsneutställning och har skött sig väl och kammat hem lite priser och pokaler till sin stolta matte och husse.
Numera har Isak en åsnekompis, nämligen..

BELLA (ELLER SOMMERBLOMST SOM HON HETER I PASSET), ÅSNESTO, F 2015, LJUSARE BRUN

Bella kommer ursprungligen från Danmark, men vi hämtade hem henne från norra Värmland. I början var Isak livrädd för Bella, men numera efter ett några år är de oskiljaktiga. Hänger ihop hela tiden. De har verkligen glädje av varandra.

HÖNOR, TUPP OCH KYCKLINGAR


Vi har ett 10-tal hönor och en tupp. De är av rasen Dvärgcochin och värper små delikata ägg, som vi säljer vid överskott. Hönorna har olika färger och de är alltid frigående, såväl vinter som sommar (om det inte är snöstorm), de väljer själva var de vill vara. Denna ras är mycket ruvvillig och vi har ofta kycklingar på vår och sommar.

ANKOR


Vi har tre myskankor; Ture, Anna Anka och Mona-Lisa! Vi har dem främst för att de skall äta mördarsniglar, vilket de är duktiga på. De värper stora ägg som är goda att ha i omeletter, pannkakor samt att baka av. På somrarna vill ankhonorna gärna ruva på sina ägg och vi får små ankungar, eller ällingar som de kallas.

KANINER


Vi håller genbank för Mellerudskaniner, som är en utrotningshotad ras. Vissa lantraser (även andra djur) är som bekant utrotningshotade och det pågår ett bevarandearbete i s k genbanker. Vi är en del av det arbetet. Kaninerna bor i burar utomhus och på somrarna får de skutta omkring i burar på marken. På vårarna har vi som regel kaninungar.

KATTER


Tre katter bor på Husebacken, Flora, Mamma Katt och Baghera. Flora är trefärgad. Mamma Katt är svartvit och Baghera är kolsvart.

HUND


Vår hund är en strävhårig foxterrier som heter Jackson. En glad och livlig liten hund, som tror att alla älskar honom. Kan vara lite påflugen, men alltid snäll mot både människor och andra hundar. Älskar dock inte hönor och ankor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *